Om de verschillende beleidsdoelen voor de ambitie Bereikbaar Zuid-Holland te realiseren, hebben we elk doel vertaald in een aantal beleidsprestaties. Die staan hieronder beschreven.
Beleidsdoel 5-1 Gezonde natuur
Beleidsprestatie 5-1-1 Natuur
We investeren in de realisatie van het Natuurnetwerk Zuid-Holland, een netwerk van natuurgebieden die onderling met elkaar verbonden zijn
- We zetten in op het halen van hoge natuurwaarden in het al gerealiseerde Natuurnetwerk Zuid-Holland.
- Dat doen we via beheersubsidies en we faciliteren de samenwerking en kennisuitwisseling tussen kennisinstellingen en natuurbeheerders.
- We investeren in de realisatie van de Natura 2000 doelen; naast het behouden en beschermen van de huidige natuurwaarden investeren we ook in het vergroten en verbeteren van leefgebieden.
- De komende jaren faciliteren we de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, die de komende periode het Streefbeeld Buijtenland van Rhoon realiseert. (Project Mainport Rotterdam).
Beleidsprestatie 5-1-2 Bevorderen Biodiversiteit
We vergroten de biodiversiteit in de steden, het agrarische gebied en recreatiegebieden onder meer via het Actieplan Boerenlandvogels en de icoonsoortenbenadering
- Deze 40 soorten zijn indicatorsoorten voor de biodiversiteit in Zuid-Holland: ze representeren de diverse typen natuur die we binnen de provincie kennen. De provincie zoekt samen met netwerkpartners actief naar mogelijkheden om dit leefgebied te verbeteren, waarbij de icoonsoorten een indicatie zijn voor de vitaliteit van de natuur in totaal. Een voorbeeld hiervan is het Actieplan Boerenlandvogels dat in 2019 door PS is vastgesteld.
- We werken met de omgevingsdiensten aan het stroomlijnen van het proces rondom de ontheffingverlening in combinatie met een goede bescherming van natuurwaarden.
- We onderzoeken de mogelijkheid om in het landelijk gebied meer ruimte te voorzien voor bomen, zonder dat het ten koste gaat van het open gebied en de boerenlandvogels.
Beleidsprestatie 5-1-3 Faunabeheer
Overlast door in het wild levende dieren wordt op de meest diervriendelijke manier bestreden
- De provincie streeft naar evenwicht in de dieren- en plantenpopulaties en weegt doorlopend belangen van natuur en samenleving af. Waar nodig nemen we maatregelen, zowel wanneer bepaalde soorten het moeilijk hebben als wanneer dieren schade veroorzaken.
- Per 1 januari 2018 zijn Gedeputeerde Staten verantwoordelijk voor de bestrijding van het merendeel van de door de minister aangewezen invasieve soorten (exoten). Het gaat dan met name om dieren of planten die zich snel vermenigvuldigen en verspreiden en soms hier geen natuurlijke vijanden hebben.
Beleidsdoel 5-2 Toekomstbestendige landbouw
Beleidsprestatie 5-2-1 Vitale landbouw
Voortzetten van landbouwinnovaties via proeftuinen, voedselfamilies, Veenweide Innovatiecentrum (VIC), Groene Cirkels etc
- Opschalen naar een sectorbrede landbouwtransitie middels een gebiedsgerichte aanpak met sterke gebiedscoalities (sectortafels).
- Vanuit landbouw aansluiten op opgaven stikstof, bodemdaling, klimaat, natuur/biodiversiteit, waterkwaliteit, circulariteit en energie.
- Kennisontwikkeling op het gebied van onder andere klimaatlandbouw / natuurinclusieve landbouw
- Participatie in programma’s Rijk / Europa, waaronder vorming van nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB/POP4) en deelname in Regiodeal Bodemdaling, Interbestuurlijk Programma en Klimaatakkoord Landbouw & Landgebruik.
Beleidsprestatie 5-2-2 Aanpak Bodemdaling (landelijk gebied)
Ontwikkelen veenweidestrategieën volgend uit het klimaatakkoord landbouw & landgebruik
- Faciliteren van kennisontwikkeling en kennisdeling gericht op bodemdaling en bijbehorende handelingsperspectieven voor onder andere:
- het Nationaal Onderzoek Broeikasgassen uit Veen
- projecten uit de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart
- het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC)
- structurele kennisborging en deling via het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling (NKB)
- Uitwerken van nieuwe verdienmodellen en innovatieve oplossingen die kunnen bijdragen aan een andere vorm van landgebruik.
Beleidsdoel 5-3 Leven met water
Beleidsprestatie 5-3-1 Waterveiligheid
- Toetsen en goedkeuren dijkversterkingsplannen waterschappen.
- Kaderstelling regionale keringen.
- Leadpartnership én deelname aan het Europese Interreg project ‘FRAMES’ (Flood Resilient Areas by Multi-layEred Safety.
- Deelname aan Europese Interreg projecten.
- Uitvoeren van de regionale voorkeursstrategieën van het Deltaprogramma, samen met andere partners in de regio.
- Vaststellen van normen voor de bergings- en afvoercapaciteit van het regionale watersysteem.
- Actueel houden van de overstromingsrisicokaarten.
- Deelname aan de pilot Regenradar Rijnmond.
Beleidsprestatie 5-3-2 Waterbeschikbaarheid en -kwaliteit
- Kaderrichtlijn Water: 2027 moeten de doelen uit de Kaderrichtlijn Water behaald zijn.
- Voorzitterschap van RBO Rijn-West.
- Deltaprogramma Zoetwater.
- Onderzoeksconsortium Coastar, mogelijkheden voor ondergrondse opslag van zoet water.
- Ruimtelijke bescherming van bronnen voor drinkwater.
- Zorg voor goede grondwaterkwaliteit en voldoende grondwater.
- Zwemwaterlocaties aanwijzen.