Beleidsdoel 1-1 Beter Bestuur
Samen met de Zuid-Hollandse gemeenten werken we aan behoud en versterking van de kwaliteit van het openbaar bestuur. Overheden hebben een hoge kwaliteit van bestuur als deze:
- Visie en ambitie hebben en over voldoende slagkracht beschikken om opgaven te realiseren (effectief en presterend);
- In verbinding staan met en in staat zijn om te luisteren naar elkaar, hun inwoners, ondernemers en maatschappelijk middenveld (responsief en verbonden);
- Betrouwbaar, transparant, (democratisch) legitiem en integer handelen (robuust & integer);
- Met elkaar en anderen leren, innoveren en durven te experimenteren om oplossingen te vinden voor complexe transitieopgaven (lerend en innoverend).
Deze vier lijnen zullen centraal staan in het nieuwe programma “Beter Bestuur” dat we samen met onze bestuurlijke partners (gemeenten, Rijk, gemeenschappelijke regelingen, waterschappen) zullen ontwikkelen. Het programma draagt bij aan de kerntaak van provincie op het terrein van de verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur in Zuid-Holland. Het programma bevat de accenten die we binnen deze opgave willen leggen, inclusief de uitvoering van onze wettelijke taken (zoals bijvoorbeeld financieel en interbestuurlijk toezicht).
Dit programma zal in het voorjaar van 2020 worden vastgesteld. Eenmaal per jaar rapporteren wij de voortgang aan Provinciale Staten.
Ook voor onze provinciale organisatie werken we langs de vier genoemde lijnen aan versterking van het provinciale bestuur. We nemen hierbij de leerpunten uit de terugblik over de vorige collegeperiode als uitgangspunt. Resultaat en voortgang toetsen wij regelmatig met het klanttevredenheidsonderzoek en het reputatieonderzoek.
Beleidsdoel 1-2 Sterke Samenleving
Maatschappelijke ontwikkelingen zijn in toenemende mate verweven, complex en ambigu. Een aanpak met standaardoplossingen en vaste procedures werkt niet. Vanuit de eigen bovenregionale rol heeft de provincie zicht op verwevenheid in vraagstukken, trends en best practices. Vanuit die rol zetten we in op het ontwikkelen van kennis en het verbinden van partners daarom heen.
In een sterke samenleving zijn overheden en bestuur in staat om zich aan te passen aan de eisen van deze tijd. Als zij dat niet doen zullen verschillende groepen mensen zich niet meer betrokken voelen bij onze samenleving en democratie. We vinden het daarom belangrijk dat inwoners zich vertegenwoordigd weten en ruimte hebben voor participatie (zowel digitaal als fysiek). Dat vraagt van ons en de hele provinciale organisatie om een alerte en lerende houding die de energie en het oplossend vermogen uit de samenleving weet te benutten. We maken daarbij tijdig en transparant keuzes in het participatieproces en hanteren daarbij het ‘participatiekompas’.
We willen de kracht van de samenleving versterken door:
- Onze inwoners, organisaties en bedrijfsleven vroegtijdig te betrekken bij besluitvorming en open te staan voor initiatieven vanuit de samenleving;
- Inzicht en kennis over maatschappelijke vraagstukken en best practices te ontwikkelen en te delen.