Beleidsdoel 3-1 Schone en duurzame elektriciteitsvoorziening
Wij dragen bij aan de vergroening van de elektriciteitsvoorziening door met inwoners, gemeenten en andere stakeholders samen te werken aan een omslag naar een CO2-vrij elektriciteitssysteem
Schone energie voor iedereen is een van de pijlers van ons coalitieakkoord en is onderdeel van ons Omgevingsbeleid. Met het Klimaatakkoord van Parijs en het voorgestelde nationale Klimaatakkoord werken we toe naar een samenleving en economie gebaseerd op duurzame energie. We leveren bijdragen aan de doelstelling van het nationale Klimaatakkoord door het besparen van energie en het slim benutten van warmte. Om duurzame elektriciteit op te wekken stimuleren wij allereerst zonnepanelen op daken, bedrijventerreinen en bedrijfspanden. We stimuleren plaatsing van zonnepanelen door bedrijven en coöperaties conform onze zonneladder, waarbij wij inzetten op meervoudig ruimtegebruik. We realiseren ons dat veel van onze gemeenten ernaar streven om energie-neutraal te worden. We ondersteunen dat streven.
De energietransitie in de regio krijgt vorm in zeven Regionale Energie Strategieën (RES’en), waaraan gemeenten, provincie, waterschap en andere stakeholders samenwerken aan concretisering van het opwekken van elektriciteit en benutten van warmtebronnen. We ondersteunen de ontwikkeling van RES’en met kennis, door partijen bij elkaar te brengen en de inzet van warmtetransitie-adviseurs. Wij vinden het van groot belang dat maatregelen vanuit de samenleving ontstaan en waar draagvlak voor is. Wij betrekken de inwoners en Statenleden zoveel mogelijk bij deze grote maatschappelijke aanpassingen. We geven participatie vorm met de andere overheden in de RES’en.
De invulling van de maatregelen beoordelen we aan de hand van de mogelijkheden binnen Zuid-Holland. De betaalbaarheid en de haalbaarheid voor inwoners zijn hierbij belangrijk. De provincie houdt daarbij de bovenregionale optimalisatie en de samenhang van de maatregelen in het oog.
Onze bestaande afspraken met het Rijk en gemeenten over wind op land voeren we uit en betrekken we bij de ontwikkelingen in de RES’en.
Beleidsdoel 3-2 Verduurzaming gebouwde omgeving
Wij leveren een bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving door besparing van energiegebruik te bevorderen en over te schakelen op schone energiebronnen.
Wij stimuleren in de eerste plaats het besparen op de elektriciteits- en warmtevraag van gebouwen. Bij de verduurzaming van bestaande bouw zetten we in op het versnellen van besparen, isoleren en zoveel mogelijk eigen opwek van elektriciteit en warmte. Het ligt voor de hand om voor aanvullende warmte waar mogelijk te kijken naar warmtenetten. Nieuwbouw wordt energieneutraal gebouwd, zolang het de hoeveelheid en het tempo van woningbouw niet belemmert.
Wij werken aan een publiek beheerd warmtetransportnet voor het stedelijk deel van Zuid-Holland. Restwarmte en geothermie zijn hiervoor de voornaamste bronnen, de mogelijkheden voor zonthermie en aquathermie worden verkend. Wij stimuleren de industrie te vergroenen zodat ook restwarmte een duurzame herkomst heeft.
Samen met gemeenten brengen wij de warmtebehoefte van inwoners en tuinbouw in kaart en wij ondersteunen gemeenten bij het opstellen van de warmtetransitievisies.
Wij zetten ons in voor afbouw van de aardgaswinning in Zuid-Holland.
Beleidsdoel 3.3 Duurzaam energie- en grondstoffensysteem in de industrie
- Wij leveren een bijdrage aan de energie- en grondstoffentransitie die nodig is voor de omschakeling naar een CO2-emissiearme en circulaire industrie.
- Een belangrijk deel van de opgave uit het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot te reduceren ligt bij de industrie en dan met name bij grote energie-intensieve bedrijven. Vanuit het Klimaatakkoord ligt de focus hierbij niet alleen op reductie van de CO2-uitstoot, maar ook op het benutten van de economische kansen die dit met zich meebrengt.
- Het Klimaatakkoord ziet deze opgave primair als verantwoordelijkheid van de industrie zelf. Overheden pakken vooral een faciliterende rol, bijvoorbeeld door belemmeringen (in wet- en regelgeving) weg te nemen of financieel bij te dragen (aanvullend op wat de markt zelf aan middelen inzet).
- In Nederland zijn de grote energie-intensieve bedrijven geclusterd in vijf regio’s. Het Klimaatakkoord ziet deze regio’s als proeftuin en versnellingskamer voor doorbraken in technologie, schaalsprongen, kostenreducties, forse CO2-reducties en het benutten van exportkansen. In Zuid-Holland vormt het Haven Industrieel Complex (HIC) in Rotterdam, tezamen met Moerdijk in Noord-Brabant, één van deze vijf regio’s.
- In lijn met het Coalitieakkoord zet de provincie erop in een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling naar een CO2-emissiearme en circulaire industrie. Wij zien onze inzet als additioneel, dat wil zeggen: indien deze aanvullend en van toegevoegde waarde is op wat anderen (nog moeten gaan) doen. Wij nemen geen verantwoordelijkheden over. Wij leggen de focus op het HIC, maar staan ook open voor initiatieven uit andere regio’s / sectoren. Wij streven naar een optimaal resultaat voor de regio.
- Wij volgen de ten behoeve van het landelijk Klimaatakkoord ontwikkelde stapsgewijze aanpak voor de verduurzaming van de industrie. Deze stappen komen terug in de onderstaande twee beleidsprestaties.
Wij leveren onder andere een bijdrage door inzet van ons wettelijk VTH-instrumentarium, het ruimtelijk inpassen van nieuwe energie infrastructuur, (samen met anderen) financieel bij te dragen aan fysieke projecten zoals de aanleg van energie-infrastructuur en innovaties. Maar het zal ook gaan om zaken die meer randvoorwaardelijk zijn zoals het op gang brengen van samenwerking en het agenderen van regionale belangen zowel landelijk als binnen EU-programma’s (bijv. in de lobby om belemmeringen in regelgeving weg te nemen en het meehelpen in organiseren van toegang tot middelen).
- Speciale aandacht is er ook voor thema’s, die niet alleen de industrie raken, maar ook andere sectoren en regio’s. Hierbij horen in ieder geval de ontwikkeling van een regionale aanpak voor groene waterstof, de ontwikkeling van een regionale aanpak voor een toekomstbestendige energie infrastructuur en energie innovatie.